Η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και κάθε σύγχρονο, προοδευτικό κράτος δικαίου έχει την υποχρέωση να προσφέρει στους πολίτες του ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας.

Το ΑΚΕΛ Αριστερά στήριξε σθεναρά την προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας στην χώρα μας και οδήγησε τον Ιούνιο του 2017 σε ομόφωνη ψήφιση απο την Βουλή, των νομοθεσιών για το ΓΕΣΥ. Αυτό ουσιαστικά οδήγησε και στην εφαρμογή του, όταν η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ παλινδρομούσε μεταξύ πολυασφαλιστικού και μονοασφαλιστικού. Ταυτόχρονα δεν είχε την πολιτική βούληση να προχωρήσει στην αυτονόμηση και στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων, και αντί να τα μετατρέψει σε ραχοκοκκαλιά του ΓΕΣΥ, τα οδηγεί σταδιακά στην διάλυση και το ξεπούλημα.

Η κορύφωση αυτες τις μέρες, του τρίτου κύματος της πανδημίας COVID – 19, επανέφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που υπάρχουν, και τις προχειρότητες στον προγραμματισμό, για αντιμετώπιση της αυξημένης ανάγκης για νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό. Το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥΠΥ αποφάσισαν ξαφνικά το κλείσιμο του Παθολογικού θαλάμου του Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς και την μετακίνηση του προσωπικού, ιατρών και νοσηλευτών, στο Νοσοκομείο Πάφου αφήνοντας ολόκληρη περιοχή χωρίς ιατρική κάλυψη. Σίγουρα είναι αναγκαία η φροντίδα των συμπολιτών μας που ασθενούν αλλά θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερες επιλογές και με εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

Ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΚΥΠΥ και η κυβέρνηση ΔΗΣΥ αντιμετωπίζει τα θέματα υγείας της Πάφου, φαίνεται από την συζήτηση στην επιτροπή Υγείας της Βουλής που έγινε στις 02/04/21. Το μόνο έργο που θα εκτελεστεί στο Νοσοκομείο Πάφου είναι η ανέγερση της μονάδας αιμοκάθαρσης (κόστος 4,7 εκ.) και αυτό μετά απο εμπαιγμό των νεφροπαθών της Πάφου για πολλά χρόνια. Επίσης 2,7 εκ. για γενικές αναβαθμίσεις του Νοσοκομείου. Για το Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς δεν προβλέπεται τίποτα. Είναι επίσης λυπηρό να αναφέρουμε ότι για τα επόμενα χρόνια δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, για την Πάφο, απο πλευράς του ΟΚΥΠΥ και του Υπουργείου Υγείας.

Η Πάφος έχει ανάγκη απο μεγαλύτερη στήριξη και αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία. Απαιτούμε λοιπόν από την κεντρική εξουσία:

  • Επαρκή στελέχωση των Νοσοκομείων μας Πάφου, Πόλης Χρυσοχούς και των Κέντρων Υγείας Σαλαμιούς, Φύτης, Παναγιάς και Κάτω Πύργου.
  • Ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο του θαλάμου στην Πόλη Χρυσοχούς
  • Αναβάθμιση τόσο τεχνολογική όσο και κτηριακή των Νοσοκομείων μας και των κέντρων Υγείας
  • Ταχύτατη υλοποίηση της ανέγερσης της νέας μονάδας αιμοκάθαρσης
  • Μελέτη για ανέγερση Ογκολογικού Κέντρου για καλύτερη εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών της Πάφου
  • Σοβαρή μελέτη για δημιουργία ξεχωριστής Διεύθυνσης Υγείας Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς στα πλαίσια του ΓΕΣΥ

Κώστας Μαυρομμάτης

Ιατρός-Ουρολόγος

Υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, στην Πάφο